Liście rzodkiewki mogą wydawać się mało atrakcyjne i niezbyt istotne dla naszej diety. Nic bardziej mylnego! Jest w nich wiele składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Są one źródłem m.in.
Mają też właściwości oczyszczające i przeciwzapalne, a także wspomagają układ trawienny.
Liście rzodkiewki mają też mnóstwo smaku – są orzeźwiające i lekko pikantne, podobnie jak sama rzodkiewka.
Liście wielu warzyw, które do tej pory wyrzucamy do kosza można wykorzystywać w kuchni i robić z nich proste, niedrogie, ale przy tym bardzo smaczne dania i przekąski, które pozwolą maksymalnie wykorzystać tego typu produkty.
Sałatka
Z umytych i osuszonych liści można przygotować sałatkę. Warto dodać kilka rodzajów listków, żeby jeszcze bardziej urozmaicić smak i nieco złagodzić naturalną ostrość rzodkiewki.
Koktajl
Liście rzodkiewki możesz też dodać do koktajlu na bazie świeżych warzyw. Taki koktajl pasuje np. na drugie śniadanie, na podwieczorek lub jako przekąska po treningu.
Pesto z liści rzodkiewek
Innym sposobem na wykorzystanie resztek jest też pesto z natki rzodkiewki, które podkreśli smak wielu potraw. Pasuje m.in. do dań z makaronem, ryżem, kaszą oraz do pieczonych warzyw czy sałatek.
Domowe pesto świetnie sprawdzi się w czasie codziennego gotowania. To smaczny dodatek do wielu potraw, zwłaszcza szybkich dań z makaronem lub ryżem. Do przygotowania pesto potrzebujesz tylko kilku składników:
Wszystkie te składniki wystarczy zblednować i przełożyć do szklanego pojemnika. Pesto najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz, żeby dużej było świeże, polej wierzch cienką warstwą oliwy.